Vledder

Kunst, cultuur en intimiteit

Vledder, net als Diever een onderdeel van de gemeente Westerveld, is gelegen aan het Nationaal Park Drents Friese Wold en grenst ook aan de schitterende gebieden in Friesland en Overijssel. Door deze unieke ligging is Vledder zeer speciaal; door z'n koloniale verleden komt er nog een charmante uitstraling bij.
Naast de vele hectares bos, beschikt Vledder en omgeving over veel monumentale panden, waarbij de nadruk op de voormalige kolonie Frederiksoord ligt, waar de "Maatschappij tot Weldadigheid" is gevestigd.

Ook de pittoreske koloniehuisjes, de voormalige arbeiderswoningen zijn goed bewaard gebleven.
De geschiedenis van de rijkskoloniën te Drenthe treft u in museum "De Koloniehof" aan. Tevens zijn in Frederiksoord zowel de GA van Swietentuinen als de ideeëntuin met voorzieningen en mogelijkheden voor gehandicapten te bezichtigen. U kunt er zelfs les krijgen in de aanleg van uw tuin! Daarnaast is dit gebied bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor zowel het Nationaal Park het Drents-Friese Wold (bos en heide) als van de Weerribben (veenplassen met hun specifieke flora en fauna) liggende op Overijssels grondgebied.

Het dorp Vledder ontwikkelt zich steeds meer tot een kunstcentrum, uitend in musea voor "valse kunst", grafische kunst, een galerie met steeds wisselende exposities, de proeftuin/exposities in "de Tippe". Een voor kunstliefhebbers een zich ontwikkelend eldorado!
Verder zijn hier nog uiteenlopende musea zoals het zeemuseum en bijenmuseum te bezoeken. Zoals u merkt: voor ieders interesse is er in deze omgeving wat te vinden!

Musea

Valt er in Nederland op kunstgebied nog iets te ontdekken? Kun je nog voor verrassingen komen te staan? Het antwoord ligt in Vledder. Dat blijkt voor velen de verrassing van het jaar. Jong en oud vermaakt zich daar een paar uur uitstekend wijst de praktijk uit, in dit museum met een geheel eigen aanpak. Je kunt er wat beleven, je kunt er lachen, je kunt je verbazen en je kunt er ook nog wat leren.
In het museumcomplex in Vledder (Zuidwest Drenthe) zijn ondergebracht:
'Museum hedendaagse grafiek en glaskunst' en museum 'valse kunst' (Samen de 'Museums Vledder')

Museum hedendaagse grafiek en glaskunst

De grafiek in Vledder is van de beste kunstenaars ter wereld. Ze komen voor in de handboeken over hedendaagse kunst of staan op postzegels. Bram Druil uit Wapse zult u er niet aantreffen.
De glaskunstenaars worden beschouwd als de beste van Nederland, de beste van Europa. In de museumwinkel is ook werk van diezelfde kunstenaars te koop.

Museum valse kunst

De rondleidingen in dit unieke museum zijn wijd en zijd bekend. Er is slechts één enkel museum voor valse kunst in de wereld en dat staat in Vledder. De sfeer in dit museum lijkt op die van het tv-programma Kunst en Kitsch. Je hoort er verrassende dingen, je hoort wat een kunstwerk waard is, je leert hoe je echt van vals moet onderscheiden.

Elk uur worden er rondleidingen gegeven. Voor groepen ook lezingen. Die kunnen zeer amusant zijn, hebben soms het karakter van een cabaretvoorstelling en zijn gratis.
Web- adres: www.museums-vledder.nl

Miramar Zeemuseum heeft veel te bieden

Wie in Drenthe op verkenning gaat zal in geen velden of wegen de zee kunnen vinden. Toch heeft Vledder al meer dan 30 jaar een museum waar duizenden schatten van de zee verzameld zijn. Een unieke verzameling met een bijzondere geschiedenis. Behalve het museum beschikt Miramar ook over een museumwinkel, een sfeervolle serre en een buitenterras waar u kunt nagenieten van de in het museum opgedane indrukken. Wij zijn momenteel druk bezig om de website van Miramar te vervolmaken, houdt u ook een oogje in 't zeil? Wij ontvangen u graag in Miramar zeemuseum te Vledder. www.miramar-zeemuseum.nl.
Deze beide musea in Vledder zijn als volgt bereikbaar: met de intercity naar of van Leeuwarden (station Steenwijk) of via de A 28 en A32 (afslag Steenwijk-Vledder), vanuit Groningen/Assen ook: A28 afslag Dwingeloo via Diever naar Vledder.
Adres: Museums Vledder, Brink 1, 8381 BE Vledder, Tel. 0 52 1 38 33 52
Adres: Miramar zeemuseum, Vledderweg 25 Vledder, Tel (0521) 38 13 00

Informatie

Informatie

TIP Vledder, kantoor Vledder,
Lesturgeonplein 3, Vledder,
tel. 0521-381433, fax 0521-383136
website: www.drenthe.nl